S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za elektronsko mikroskopijo in diagnostiko gastroenteritičnih virusov (EMI)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

Strokovna dejavnost laboratorija vključuje neposredno dokazovanje virusov z elektronskomikroskopskimi metodami v različnih kliničnih vzorcih - iztrebkih, mehurčkih na koži, krastah, urinu, organih in tkivu živali in ljudi ter v celičnih kulturah. Poudarek je na diagnostiki črevesnih virusov, rotavirusov, adenovirusov, astrovirusov, kalicivirusov (norovirusov in sapovirusov) in  koronavirusov. V laboratoriju so pomembno prispevali k razvoju imunocitokemičnih metod s koloidnim zlatom pri določanju virusnih antigenov.

V okviru strokovne dejavnosti  dokazujejo z encimskoimunskimi metodami  virusne antigene rotavirusov in črevesnih adenovirusov ter nukleinske kisline kalicivirusov – norovirusov in sapovirusov ter astrovirusov z novejšimi molekularnimi metodami.

V laboratoriju so razširili svojo dejavnost na uspešno dokazovanje črevesnih virusov v vodnih vzorcih in drugih okoljskih vzorcih ter hrani.

Laboratorij je vključen v svetovno mrežo elektronskomikroskopskih laboratorijev za virusno diagnostiko - External Quality Assurance, Electron Microscopy Virus Diagnostics (EQA-EMV),  v program Labquality, External Quality Assessment za diagnostiko rotavirusov in adenovirusov, v evropsko mrežo za genotipizacijo rotavirusov-EuroRotaNet ter v  evropsko mrežo za genotipizacijo norovirusov-NoroNet.

Raziskovalna dejavnost laboratorija je tesno povezana s strokovno. Laboratorij je bil  v preteklih letih vključen v projekt 6. Okvirnega programa EU - STREP- EVENT, Enteric virus emergence, new tools, s poudarkom na virusih, ki se prenašajo s hrano in vodo. S sodelovanjem ali vodenjem različnih projektov poskušajo pojasniti etiološko vlogo posameznih patogenov pri gastroenteritisoh, s poudarkom na enteritičnih virusih. Poglobljeno preiskujejo molekularno-epidemiološke značilnosti rotavirusov in norovirusov, njihovo genetsko raznolikost in zoonotski potencial.

Raziskovalci so se specializirali na spoznavanje virusne morfologije, ultrastrukture z uporabo klasičnih in zamrzovalnih metod v presevni elektronski mikroskopiji. Prvi v Sloveniji so uvedli zmrzovalne postopke za virusne in bakterijske suspenzije, ter za različne z virusi in bakterijami okužene celice in tkiva.

Laboratorij je vključen v pedagoško dejavnost. Študenti, specializanti in raziskovalci lahko v laboratoriju spoznavajo osnove elektronske mikroskopije ter njeno vlogo pri hitri diagnostiki virusnih okužb.

Telefon:

  • 01 543 74 62

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

 


V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2019 IMI. Vse pravice pridržane.