S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za diagnostiko okužb z atipičnimi bakterijami (KLM)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

Strokovna dejavnost laboratorija je usmerjena v mikrobiološko diagnostiko okužb, ki jih povzročajo atipične bakterije, in sicer klamidije, mikoplazme in legionele. V ta namen preiskujemo kužnine iz zgornjih in spodnjih dihal, očesne veznice, urogenitalnih poti, tkiv in telesnih tekočin. Okužbe z omenjenimi bakterijami dokazujemo s klasičnimi in najsodobnejšimi tehnikami: z osamitvijo bakterije, z dokazovanjem antigenov z imunofluorescenčnimi in z encimskoimunskimi testi, z ugotavljanjem protitelesnega imunskega odziva s serološkimi testi. Največji poudarek namenjamo uporabi molekularne diagnostike okužb z atipičnimi bakterijami in stalnemu razvoju novih metodologij. Izvajamo genotipizacijo legionel, izoliranih iz bolnikove kužnine in iz vode, kar je izjemnega pomena pri dokazovanju skladnosti kliničnega in okoljskega seva in s tem ugotavljanja vira bolnikove okužbe. Laboratorij je bil izbran za opravljanje dejavnosti referenčnega laboratorija za diagnostiko legioneloz v Sloveniji in vključen v Evropsko mrežo za spremljanje legionelnih okužb, »European Legionnaires’ Disease Surveillance Network (ELDSNet)«, ki deluje pod okriljem ECDC.

Laboratorij je včlanjen v različne programe mednarodnih zunanjih kontrol kvalitete dela za molekularno in serološko diagnostiko klamidij, legionel in mikoplazem: External Quality Assessment (QCMD, Glasgow), National External Quality Assessment Service (UK NEQAS, London), European Working Group for Legionella Infections (EWGLI, London) in v programsko shemo External Quality Assessment Services – EQAS (LabQuality,Helsinki).

V laboratoriju opravljamo tudi raziskovalno dejavnost. Atipične bakterije preučujemo na molekularnem in epidemiološkem nivoju. Omenjene bakterije tipiziramo, spoznavamo raznolikost njihovih genetskih profilov, prepoznavamo mutacije, pomembne za razvoj rezistence za antibiotike in študiramo njihove virulenčne dejavnike.

Laboratorij je vključen v pedagoško dejavnost, saj lahko študenti in specializanti spoznavajo v laboratoriju mikrobiološko diagnostiko okužb, ki jih povzročajo atipične bakterije in opravljajo seminarske in raziskovalne naloge.

Telefon:

  • 01 543 74 39
  • 01 543 74 40

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

  • Ines Bernjak - Šimaga
  • Aljoša Obreza, mag. mikrobiol.
  • Matej Golob, mag. mikrobiol.

NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.