S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za parazitologijo (PRZ)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

Laboratorij za parazitologijo Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ponuja širok nabor preiskav za mikrobiološko diagnostiko parazitskih povzročiteljev okužb človeka in je na tem področju vodilni laboratorij v slovenskem prostoru. Poleg klasičnih neposrednih in posrednih diagnostičnih metod predstavljajo pomemben doprinos h kvaliteti našega strokovnega dela tudi molekularno-biološke metode, ki jih ažurno razvijamo in dopolnjujemo v skladu s sodobnimi diagnostičnimi trendi in ob tesnem sodelovanju s kliničnimi zdravniki. Zaradi raznolikosti in specifike nekaterih preiskav, ki jih izvajamo, ponujamo našim naročnikom tako svetovanje glede odvzema, naročanja in transporta kliničnih vzorcev kot tudi konzultacijo pri interpretaciji izvidov.

V Laboratoriju za parazitologijo opravljamo poglobljeno diagnostiko toksoplazmoze pri nosečnicah in imunsko oslabljenih bolnikih, s čemer lahko prispevamo k dokončni interpretaciji oz. razreševanju nejasnih rezultatov testov drugih laboratorijev. V področje našega dela sodi tudi diagnostika drugih tkivnih in krvnih parazitov, parazitov prebavil in spolnih organov ter ektoparazitov, hkrati pa tudi oportunistične glive Pneumocystis jirovecii, pomembne povzročiteljice pljučnice pri imunsko oslabljenih bolnikih. Svojo strokovno usposobljenost med drugim vzdržujemo s sodelovanjem v shemah kakovosti NEQAS in QCMD, hkrati pa jo redno nadgrajujemo z aktivnim izobraževanjem doma in v tujini.

Pomemben del delovanja Laboratorija za parazitologijo predstavlja raziskovalna dejavnost, ki poleg razvoja in evalvacije sodobnih diagnostičnih testov omogoča epidemiološko spremljanje in s tem ugotavljanje virov parazitskih povzročiteljev okužb. Laboratorij je vključen v več domačih in tujih projektov v okviru katerih sodelujemo s priznanimi evropskimi raziskovalnimi institucijami s področja parazitologije in zoonoz. Rezultat tega vključevanja so raziskovalne objave v uglednih tujih strokovnih in znanstvenih revijah.

Telefon:

  • 01 543 74 71

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

  • asist. dr. Urška Glinšek Biškup, univ. dipl. mikrobiol.
  • Sabina Islamović, mag. lab. biomed.
  • Manca Radež, mag. lab. biomed.
  • Melita Rogina, dipl. inž. lab. biomed.

NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.