S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za bakteriološko diagnostiko infekcij sečil (URI)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

V Laboratoriju za bakteriološko diagnostiko infekcij sečil izvajamo preiskavo vzorcev urina – urinokulturo. Namen preiskave je osamiti in identificirati povzročitelje okužb sečil, določiti njihovo število in določiti občutljivost izoliranih bakterij za antibiotike. Urin kultiviramo na diferencialnih in kromogenih gojiščih na način, ki omogoča preštevanje mikroorganizmov, kar je pomembno za presojo prisotnosti okužbe (signifikantna bakteriurija). Število mikroorganizmov izražamo v obliki CFU/ml. Pri interpretaciji rezultatov urinokulture upoštevamo predvsem prisotnost simptomov in način odvzema urina. V laboratoriju izvajamo tudi različne bakteriološke preiskave pri bolnikih na kontinuirani ambulantni peritonealni dializi (CAPD). Osnovni vzorec je CAPD izpirek, iz katerega ugotavljamo povzročitelje peritonitisa.

Skupno v laboratoriju letno obdelamo okoli 30000 vzorcev, od tega je več kot 95% urinov. Pri delu uporabljamo klasične bakteriološke metode v kombinaciji s hitrimi metodami. Občutljivost bakterij določamo po standardu CLSI-Clinical Laboratory Standards Institute.

Laboratorij je vključen v dva programa mednarodnih zunanjih kontrol kakovosti: National External Quality Assessment Service (UK NEQAS, London) na področju splošne bakteriologije (identifikacija in ugotavljanje občutljivosti) in Labquality na področju mikrobiološke diagnostike urina (kvantitativna urinokultura).

Od leta 2011 sodelujemo v mednarodni raziskavi spremljanja pojavnosti in občutljivosti po Gramu negativnih bakterij, osamljenih iz vzorcev abdomna in urina bolnikov - SMART (Study for Monitoring Antimicrobial Resistance Trends), v katero je vključenih več kot 170 centrov na vseh kontinentih.

Telefon:

  • 01 543 74 21

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

  • Janja Tola
  • Urša Štefančič
  • Katja Pirih Vučinić, dipl. inž. lab. biomed
  • Mateja Janša, dipl. inž. lab. biomed
V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

17

v letu 2012

13

v letu 2013

15

v letu 2014

NAŠA MOČ

8

profesorjev

26

doktorjev znanosti

120

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

46

v letu 2013

49

v letu 2014

88

v letu 2015

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2017 IMI. Vse pravice pridržane.