S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov > O INŠTITUTU > Novice > Premier dr. Cerar sprejel skupino raziskovalcev, ki je prva na svetu potrdila povezavo med okužbo z virusom Zika in mikrocefalijo

Premier dr. Cerar sprejel skupino raziskovalcev, ki je prva na svetu potrdila povezavo med okužbo z virusom Zika in mikrocefalijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes skupaj z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc sestal s skupino raziskovalcev in raziskovalk, ki je prva na svetu potrdila povezavo med okužbo z virusom Zika in mikrocefalijo. Premier jim je ob tej priložnosti čestital za ta vrhunski uspeh, s katerim so postavili nov svetovni standard v diagnostiki in znatno prispevali k mednarodnemu ugledu Slovenije. Pri tem je raziskovalno skupino posebej izpostavil kot izjemen primer sodelovanja in povezovanja tako znotraj medicine kot med generacijami in inštitucijami. Prav tako sodelovanje je nekaj, kar bi Slovenija potrebovala v čim višji meri, je dejal.

Ljubljana, 25. 2. 2016

Ministrica za zdravje je ob tej priložnosti kot zahvalo za dosedanje delo ter vzpodbudo za nadaljnje raziskovanje in čim bolj uspešno diagnosticiranje okvar ploda najavila, da bo ministrstvo za zdravje z naslova investicij porodnišnici omogočilo nov vrhunski ultrazvočni diagnostični aparat za preiskave v ginekologiji in porodništvu.

foto: STA

Skupina raziskovalcev in raziskovalk Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra  Ljubljana je predsedniku vlade in ministrici za zdravje podrobneje predstavila svoj izjemno pomemben dosežek, ko je kot prva na svetu dokazala, da okužba z virusom Zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda.

foto: STA

Gre namreč za eno najpomembnejših odkritij, za katero so si zadnje mesece prizadevali ugledni inštituti po vsem svetu. Morebitna povezava med okužbo z virusom Zika, ki ga prenašajo komarji na tropskih območjih in poškodbami možganov ploda, do odkritja slovenskih raziskovalcev, ni bila dokazana.

Predsednik vlade Republike Slovenije

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.