S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za celično imunologijo (CEL)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

Laboratorij za celično imunologijo se strokovno-diagnostično ukvarja predvsem z analizo različnih vrst in podvrst belih krvnih celic, med njimi zlasti limfocitnih populacij. To omogoča diagnostiko  pridobljenih in prirojenih imunskih pomankljivosti, spremljenje sistemskih vnetij (sepsa), avtoimunskih in alergijskih bolezni, transplantacij, pa tudi nekaterih infekcijskih bolezni, med njimi je v ospredju zlasti spremljanje okužbe s HIV. Velik del strokovne dejavnosti poteka v tesnem sodelovanju s kliničnimi zdravniki – to zahteva stalen razvoj novih metodologij in stalno soočanje laboratorijskih rezultatov s kliničnim potekom bolezni pri preiskovancih. To skupaj z metodami molekularne biologije omogoča razvoj novih tehnik za opredeljevanje vloge imunskega sistema pri različnih boleznih. Na področju ugotavljanja celične imunosti izvajajo preskus aktivacije limfocitov in vitro z mitogeni (PHA in ConA), TLR-agonisti, citokini in antigeni. V Laboratoriju za celično imunologijo poteka tudi razvoj tehnik za študij lokalnih imunskih odzivov v vnetih tkivih (analiza diferenciacije limfocitov in imunskega odziva v bezgavkah, cerebrospinalni tekočini, prebavni sluznici, tumorjih). Ukvarjajo se tudi z analizo mediatorjev imunskih odzivov kot so citokini. Citokine, topne citokinske (in druge) receptorje ter topne adhezijske molekule merijo v serumu, plazmi in drugih telesnih tekočinah. Poleg tega pa merijo citokinske odzive in vitro ter ocenijo količino in vrsto odziva. S tem delom svoje dejavnosti se vključujejo v diagnostične postopke imunskih pomanjkljivosti in v klinične raziskave. Z opredeljevanjem delovanja imunskega sistema pri različnih boleznih lahko pomagamo kliničnim zdravnikom, da svoje klinične študije opremijo s sodobnimi imunološkimi analizami na celičnem, funkcionalnem in genskem nivoju ter tako vzdržujejo nivo raziskovanja, kot je potreben za publiciranje v kvalitetnih mednarodnih publikacijah.

Del strokovno zdravstvene dejavnosti predstavlja tudi alergološka laboratorijska diagnostika. Ta obsega določanje specifičnih protiteles razreda E (IgE) proti številnim alergenom, pa tudi meritve specifičnih protiteles razreda G (IgG) proti alergenom, ki so povezani z alergijskim alveolitisom (plesni iz okolja, perje in izločki ptic). Izvajajo pa tudi teste aktivacije bazofilcev (BAT) z različnimi alergeni, kjer so na prvem mestu antibiotiki in druga zdravila.

Telefon:

  • 01 543 74 94
  • 01 543 74 90

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.