S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za elektronsko mikroskopijo in diagnostiko gastroenteritičnih virusov (EMI)

Kratek opis dejavnosti laboratorija

Prof. dr. Borut Drinovec je izvedel prve virološke diagnostične preiskave z elektronskim mikroskopom že leta 1972 v času epidemije črnih koz v Jugoslaviji. Na Inštituta za biologijo celice MF je opazoval negativno kontrastirane razmaze veziklov in pustul oseb s sumom na variolo. Prav te preiskave so leta 1974 vzpodbudile nabavo elektronskega mikroskopa na našem inštitutu za diagnostične, raziskovalne in pedagoške namene na področju mikrobiologije. Poseben pomen so dobile elektronskomikroskopske preiskave pri ugotavljanju virusov, ki niso dokazljivi z običajnimi laboratorijskimi metodami.

Danes v strokovni dejavnosti laboratorija vključujemo neposredno dokazovanje virusov z elektronsko mikroskopskimi in posredno z imunocitokemičnimi metodami s koloidnim zlatom v različnih kliničnih vzorcih, kot so mehurčki na koži, kraste, urin, iztrebki, organi in tkivo ljudi in živali ter v celičnih kulturah.

Dnevno v laboratoriju izvajamo tudi molekularno diagnostiko gastroenteritičnih virusov in napredno sindromsko diagnostiko virusnih, bakterijskih ter parazitskih okužb prebavil.

Raziskovalna dejavnost laboratorija je tesno povezana s strokovno. Preučujemo etiološko vlogo posameznih virusnih patogenov pri gastroenteritisih ter molekularno epidemiološke značilnosti gastroenteričnih virusov, njihovo genetsko raznolikost in zoonotski potencial. V elektronskomikroskopskih raziskavah smo se specializirali na spoznavanje virusne morfologije novih in porajajočih virusov ter na ultrastrukturo okuženih celic z uporabo klasičnih in zamrzovalnih metod.

V laboratoriju smo vključeni tudi v pedagoško dejavnost. Študenti, pripravniki, specializanti in raziskovalci lahko spoznavajo osnove elektronske mikroskopije ter njeno vlogo pri hitri diagnostiki virusnih okužb.

Povezani smo s svetovno mrežo elektronsko mikroskopskih laboratorijev za virusno diagnostiko - External Quality Assurance, Electron Microscopy Virus Diagnostics (EQA-EMV),  z evropsko mrežo za genotipizacijo rotavirusov - EuroRotaNet ter z mrežo za genotipizacijo norovirusov - NoroNet.

Laboratorij je vključen v pedagoško dejavnost. Študenti, specializanti in raziskovalci lahko v laboratoriju spoznavajo osnove elektronske mikroskopije ter njeno vlogo pri hitri diagnostiki virusnih okužb.

Telefon:

  • 01 543 74 62

Vodja laboratorija:

  • asist. Tina Triglav, dr. med., spec. klin. mikrobiol.

Sodelavci:

 


NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.