S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za diagnostiko glivičnih infekcij (GLI)

Organizacijska struktura Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo

V Laboratoriju za diagnostiko glivičnih infekcij izvajamo mikrobiološko diagnostiko sistemskih, povšinskih in lokaliziranih glivnih okužb. Poleg klasišnih mikrobioloških metod, ki zajemajo neposredno mikroskopiranje kliničnega material in izolacijo ter identifikacijo povzročitljev mikoz izvajamo tudi molekularne diagnostične preiskave. Že vrsto let uspešno vodimo molekularno diagnostiko invazivnih in sistemskih okužb povzročenih s Candida spp. in Aspergillus spp.  Stalno smo v koraku z novimi spoznanji in optimiziramo ter uvajamo diagnostiko tudi manj pogostih glivnih okužb. Izolate po potrebi tudi tipiziramo in za nekatere vrste molekularno opredeljujemo najpogosteje poznane mutacije odpornosti. V laboratoriju določamo občutljivost za antimikotike z gradient difuzijsko metodo in z  mednarodne referenčno metodo po EUCAST-u.

Pri vsakodnevnem delu sodelujemo s kliničnimi zdravniki, ki se neposredno soočajo s kliničnimi slikami, običajno zelo težko bolnih, kompleksnih bolnikov. Svetujemo jim pri odvzemu in transportu kliničnih vzorcev in jim pomagamo pri interpretaciji izvidov. Tesno sodelujemo tudi z Laboratorijem za humoralno imunost in serološko diagnostiko glivičnih infekcij na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, ki določa prisotnost antigenov in protiteles, pomembnih za diagnostiko glivičnih okužb.

Laboratorij je sodeluje  v različnih mednarodnih multicentričnih raziskavah, ki obravnavajo epidemiologijo glivnih okužb  in  spremljanje občutljivosti gliv za antimikotike (SENTRY, ECMM, Fungiscope).

Manjši, a pomemben del našega delovanja je usmerjen tudi v nadzor bolnišničnega okolja. V te namene opravljamo vzorčenje zraka v notranjih prostorih bolnišnic in v njih kvantitativno opredeljujemo prisotnost gliv, ki jih identificiramo z morfološkimi in molekularnimi tehnikami.

Telefon:

  • 01 543 74 23

Vodja laboratorija:

Sodelavci:

  • asist. Rok Tomazin, univ. dipl. mikrobiol.
  • Tatjana Marinko
  • Janja Svoljšak
  • Marija Trajkova, mag. mikrobiol.

NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.