S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Laboratorij za diagnostiko virusnih infekcij (VIN)

Kratek povzetek dejavnosti laboratorija

V laboratoriju za diagnostiko virusnih infekcij (VIN) opravljajo serološko in molekularno diagnostiko različnih virusov. Osnovni cilj laboratorija VIN je izvajanje sodobne klinično virološke diagnostike s posebnim poudarkom na ustreznem individualnem svetovanju pri naročanju, odvzemu materiala in interpretaciji viroloških preiskav, ki ga izvaja izkušen zdravnik, specialist klinične mikrobiologije. V laboratoriju si prizadevajo ne le za uvedbo novih, sodobnejših preiskav, ampak predvsem za njihovo smiselno in stroškovno učinkovito klinično uporabo.

Neposredno, predvsem molekularno diagnostiko v laboratoriju izvajajo iz vzorcev dihal, kože, oči, tkiv in drugih vzorcev. V zadnjih letih je laboratorij dosegel velik napredek pri diagnostiki virusnih okužb dihal, kjer je kot prvi v Sloveniji uvedel sindromski pristop pri diagnostiki virusnih okužb dihal in izvedel številna izobraževanja o pomenu pravilnega odvzema in transporta kužnin za kvalitetne virološke preiskave. Hkrati z razvojem novih tehnologij so v laboratoriju uvedli možnost zelo hitre in občutljive diagnostike za viruse influence A, B in respiratornega sincicijskega virusa, ki je v času epidemij na voljo vse dni v tednu.

Laboratorij nudi najširšo paleto seroloških preiskav v virologiji v Slovenskem prostoru. Težišče dela predstavlja diagnostiko primarnih okužb s citomegalovirusom, virusom Epstein Barr, virusi herpesa simpleksa, virusom varičele zostra in parvovirusi. Serološko diagnostiko smiselno dopolnjujejo z molekularnimi metodami. Pomemben del serološke diagnostike predstavlja ugotavljanje protiteles pred nastopom dela v zdravstvu (protitelesa proti virusom ošpic, mumpsa, varičele zostra ipd.). Pri izpostavitvah zdravstvenih delavcev ali nosečnic bolnikom z omenjenimi okužbami to diagnostiko izvajajo v urgentnem načinu, vse dni v letu.

Svojo usposobljenost redno izpopolnjujejo s stalnim aktivnim izobraževanjem doma in v tujini in s sodelovanjem v shemah kakovosti Instand, NEQAS in QCMD. Najboljši dokaz temeljnih prizadevanj in kliničnih sodelovanj pa so raziskovalne objave v uglednih tujih strokovnih in znanstvenih revijah s področij na katerih izvajajo laboratorijsko diagnostiko.

Telefon:

  • 01 543 74 52, serološke preiskave
  • 01 543 74 58, respiratorni virusi

Vodja laboratorija:

 

Sodelavci:

 

NOVOSTI!

Sprememba obstoječe preiskave SDG

Čas sprejema vzorcev za dokaz
SARS-CoV-2

---

Nabor seroloških preiskav SARS-CoV-2,  ki jih izvajamo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo:

  • Specifična protitelesa - IgA
  • Specifična protitelesa - IgM
  • Preverjanje protitelesnega odziva po cepljenju
  • Preverjanje protitelesnega odziva ob/po okužbi

---

 

V ŠTEVILKAH

NOVE PREISKAVE

15

v letu 2014

11

v letu 2015

13

v letu 2016

NAŠA MOČ

7

profesorjev

36

doktorjev znanosti

149

zaposlenih

OBJAVLJENI ZNANSTVENI ČLANKI - SCI

63

v letu 2016

46

v letu 2017

KONTAKT

Univerza v Ljubljani | Medicinska fakulteta
INŠTITUT ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
Zaloška 4,1000 Ljubljana

T: 01 543 74 00 | F: 01 543 74 01
E: imi.info@mf.uni-lj.si

KATEDRA ZA MIKROBIOLOGIJO IN IMUNOLOGIJO
T: 01 543 74 08
E: imi.katedra@mf.uni-lj.si

CERTIFIKATI KAKOVOSTI

Copyright 2001-2022 IMI. Vse pravice pridržane.