European Network of Imported Viral Diseases – ENIVD

European Network of Imported Viral Diseases

Kratek opis projekta

V preteklih letih se veliko pozornosti posveča porajajočim okužbam. Nalezljive bolezni predstavljajo veliko nevarnost za ljudi, ne glede na starost, spol, življenjski stil, etnično ozadje in socialno-ekonomski status. Povzročajo bolečine in smrt ter predstavljajo veliko finančno breme za družbo.

Številni virusni izbruhi v zadnjih letih so spodbudili ustanovitev Evropske mreže za diagnostiko uvoženih virusnih bolezni (ENIVD). Po številnih sestankih so univerzitetni klinični centri, državni zdravstveni oddelki in bolnišnice iz celotne Evrope postavili mrežo in se odločili sodelovati.

Člani mreže ENIVD se redno srečujejo s predstavniki EC in WHO z namenom zbiranja in izmenjave informacij, izboljšanega sodelovanja in diagnostike »uvoženih« virusnih bolezni v Evropo. Sodelovanje znotraj EC omogoča večjo pripravljenost na nujne primere v vseh sodelujočih državah in povečuje dobrobit državljanov.

V vsako državo v Evropi je možen uvoz resničnega primera virusne hemoragične mrzlice ali suma na le-to. Večina strokovnjakov meni, da je to le vrh ledene gore, ker večino primerov virusne hemoragične mrzlice ni nikoli diagnosticiranih. To trditev podpira dejstvo, da je veliko primerov malarije diagnosticiranih prepozno s strani klinika, ki ni seznanjen z znaki klinične slike bolezni.

ŠIFRA

Co.no. 2004206

DATUM

01. 01. 1992 - 31. 12. 2015

NOSILEC PROJEKTA

akad. prof. dr. Tatjana Avšič - Županc, univ. dipl. biol.