Pedagoška dejavnost

Predstavitev in kontakt

Zaposleni

Informacije za študente

Strokovna izobraževanja

Osnove medicinske imunologije

Avtor prof. dr. Alojz Ihan. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Katedra za mikrobiologijo in imunologijo; 2022. 228 strani.

Učbenik vsebuje sodobno znanje o medicinski imunologiji in je namenjen pouku študentov medicine, stomatologije, mikrobiologije, farmacije in drugih naravoslovnih študijev, pa tudi podiplomskim študentom in specializantom različnih kliničnih strok. Sodobno oblikovan učbenik bo s številnimi ilustracijami in preglednicami študentom omogočil predstavljivo orientacijo o kompleksnem delovanju imunskega sistema, ki ga ni mogoče razumeti brez poznavanja posameznih elementov imunskega sistema (celic, receptorjev, mediatorjev, tkiv in organov), po drugi strani pa tudi vloge posameznih elementov ni mogoče razumeti brez pogleda na celoto. Učenje imunologije je tako velik izziv. Prav zato je za učbenik značilno večstopenjsko opisovanje – uvodni opisi imunskega sistema se v več stopnjah nadgrajujejo in »ponavljajo« isto imunološko zgodbo na vedno višji stopnji razumevanja podrobnosti in celote.

Druga izdaja Osnov medicinske imunologije prinaša dopolnjena in posodobljena znanja – zlasti razširjeno poglavje o cepvih. Od Jennerjeve uporabe virusa kravjih koz do današnjih cepiv mRNK je bila prehojena izjemna pot. S cepljenjem se je začel razvoj imunologije – znanosti o delovanju imunskega sistema. Cepljenje še danes uvrščamo med največje uspehe v zgodovini medicine in tudi med največja upanja za medicino prihodnosti.

Osnove mikrobiologije za študente laboratorijske biomedicine

Nakup učbenika:

Emka.si

Knjigarna MF UL