Katalog preiskav
Staphylococcus aureus - kultivacija in izolacija
Področje preiskave
BAKTERIOLOGIJA IN MIKOLOGIJA
Opis preiskave
Ugotavljanje kolonizacije s Staphylococcus aureus.
Splošni podatki
Sprejem vzorcev
Od ponedeljka do sobote, 07:00 - 18:00; nedelje in prazniki 8:00 - 16:00
Urnik izvajanja preiskave
Od ponedeljka do sobote, 07:00 - 18:00; nedelje in prazniki 8:00 - 16:00
Trajanje preiskave
3-5 dni
Metode preiskave
Kultura
Vzorci in navodila
Nos; bris
Navodila za odvzem:
V nosnico vstavimo s sterilno fiziološko raztopino navlažen bris do 2 cm globoko in ga 3-5x zavrtimo. Z enim brisom odvzamemo bris obeh nosnic.
Navodila za transport:
Optimalni transport ≤2 uri pri sobni temperaturi, daljši transport ≤24 ur pri sobni temperaturi.
Količina:
Bris v Stuartovem ali Amiesovem transportnem gojišču.
Izvajalec preiskave:
Laboratorij za bakteriološko diagnostiko respiratornih infekcij (RSP)
Kontakt:
Žrelo; bris
Navodila za odvzem:
Jezik potisnemo z lopatko navzdol; z brisom obrišemo tonzile ali zadnjo steno ustnega dela žrela.
Navodila za transport:
Optimalni transport ≤2 uri pri sobni temperaturi, daljši transport ≤24 ur pri sobni temperaturi.
Količina:
Bris v Stuartovem ali Amiesovem transportnem gojišču.
Izvajalec preiskave:
Laboratorij za bakteriološko diagnostiko respiratornih infekcij (RSP)
Kontakt:
Koža - površina; bris
Navodila za odvzem:
S sterilno fiziološko raztopino navlažimo bris in nato odbrišemo odvzemno mesto.
Navodila za transport:
Transport ≤24 ur pri sobni temperaturi.
Količina:
Bris v Stuartovem ali Amiesovem transportnem gojišču.
Izvajalec preiskave:
Laboratorij za diagnostiko bolnišničnih infekcij in nadzor sterilnosti (BOL)
Kontakt:
Kožne gube - neopredeljeno; bris
Navodila za odvzem:
S sterilno fiziološko raztopino navlažimo bris in nato odbrišemo odvzemno mesto.
Navodila za transport:
Transport ≤24 ur pri sobni temperaturi.
Količina:
Bris v Stuartovem ali Amiesovem transportnem gojišču.
Izvajalec preiskave:
Laboratorij za diagnostiko bolnišničnih infekcij in nadzor sterilnosti (BOL)
Kontakt: