Laboratorij za bakteriološko diagnostiko respiratornih infekcij (RSP)

Vsi laboratoriji

Dejavnosti laboratorija

V laboratoriju opravljamo popolno bakteriološko diagnostiko okužb dihal in ustne votline, ki temelji na kultivaciji bakterij. Velik del diagnostičnih procesov izvajamo s pomočjo sodobnega sistema popolne bakteriološke laboratorijske avtomatizacije.

V vzorcih spodnjih dihal, katerih kakovost preverjamo z razmazi, barvanimi po Gramu, dokazujemo osnovne respiratorne patogene bakterije, kot so Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, in povzročitelje bolnišničnih okužb dihal, kot so Staphylococcus aureus, enterobakterije, nefermentativni po Gramu negativni bacili itd. Spremljajmo pojavljanje proti antibiotikom odpornih bakterij in ugotavljamo mehanizme njihove odpornosti.

Izvajamo tudi hitri test za dokazovanje pnevmokoknega antigena v urinu. Preiskava je primerna za bolnike s klinično in slikovno potrjeno doma pridobljeno pljučnico.

Laboratorij se ukvarja tudi z ugotavljanjem kolonizacije in okužb dihal pri bolnikih s cistično fibrozo in je edini medicinski mikrobiološki laboratorij v Sloveniji, ki izvaja kvantitativno kulturo parodontopatogenih bakterij (Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Tannerella forsythia, Fusobacterium nucleatum, Eikenella corrodens, Campylobacter rectus, Parvimonas micra) v parodontalnih žepih.

Laboratorij je sodeloval in sodeluje v različnih mednarodnih multicentričnih raziskavah za spremljanje občutljivosti bakterij za antibiotike (T.E.S.T., SENTRY, SMART, ATLAS) in preskušanje najprimernejših hitrih diagnostičnih metod za ugotavljanje kolonizacije/okužbe z večkratno odpornimi bakterijami (MOSAR, SATURN).

Splošni podatki

Vodja laboratorija:

prof. dr. Katja Seme, dr. med., spec. klin. mikrobiol.

Sodelavci:

mag. Marja Furlan, univ. dipl. mikr.
Marjeta Nograšek, univ. dipl. mikr.
Petra Hrvat, univ. dipl. mikr.
Polona Pretnar

Telefon:

01 543 74 29