NAVODILA ZA ODVZEM IN TRANSPORT VZORCEV S SUMOM NA ANTRAKS
Ob sumu na antraks je potrebno predhodno obvestiti Laboratorij za diagnostiko zoonoz, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, Zaloška 4, Ljubljana.
- Ponedeljek do petek: 00h – 15.00h – 01 543 74 66
- Ponedeljek do petek: 00h -18.00h, sobota: 7.00h – 18.00h ter nedelje in prazniki: 8.00h -16.00h – 031 623 257
Pošiljatelj mora vse vzorce in spremno dokumentacijo bolnika označiti kot »Biohazard – sum na antraks« in poslati na inštitut v skladu s tem. Vse kužnine zaščitimo po navodilih za transport vzorcev, ki vsebujejo mikroorganizme 3. stopnje biološke nevarnosti (dvojna embalaža). Pred odvzemom in pošiljanjem vzorcev predhodno obvestimo laboratorij.
PREISKAVA:
Preiskave izvajamo v rednem delovnem času inštituta, od ponedeljka – sobote: 7.00h – 18.00h ter nedelje in prazniki: 8.00h -16.00h.
ODVZEM TRANSPORT:
Osebje mora pri odvzemu, ki poteka v posebnem prostoru nositi zaščitno opremo: rokavice, haljo in škornje, za vzorce, v katerih pričakujemo spore, pa še obrazni ščit ali pa respirator. Zaščitno opremo takoj po odvzemu kužnin razkužimo z 10% hipokloritom.
Ob sumu na kožni antraks odvzamemo za mikrobiološko preiskavo po 2 brisa (enega za molekularno preiskavo (suh v epruveti ali v tekočem gojišču VTM), enega za kulturo (suh v epruveti ali v Stuart/AMIES gojišču):
- Če ima bolnik vezikule, z vsakim brisom z rahlim pritiskom na posamezno vezikulo odvzamemo tekočino
- Če ima črno krasto (eshar), rotiramo vsak bris pod esharo, ne da bi jo Alternativno odvzamemo tkivno biopsijo eshare.
- Pri prizadetem bolniku odvzamemo tudi kri za hemokulture.
Ob sumu na intestinalni antraks:
- Odvzamemo feces ali bris rektuma, pri prizadetem bolniku tudi hemokulture.
Ob sumu na pljučni antraks:
- Če so prisotni respiratorni simptomi, odvzamemo sputum za razmaz, kulturo in PCR. Lahko delamo tudi PCR iz plevralne tekočine.
- Pri hudo bolnem in veliki verjetnosti, da gre za antraks, odvzamemo kri za razmaz in za hemokulture, 10 ml.
Če sumimo na meningitis, odvzamemo likvor.
Embalaža | Temperatura hranjenja | Čas in način transporta |
Bris vezikule, eshare | ST |
|
Kri za hemokulture Kri za razmaz Kri za PCR |
ST in 4°C (PCR) |
|
Feces | ST in 4°C |
|
Sputum | ST in 4°C |
|
Punktat, likvor, košček tkiva | ST |
|