Obvestilo o novem gojišču za dokazovanje povzročiteljic oslovskega kašlja

Spoštovani,

sporočamo vam, da z dnem 22.6.2022 prehajamo na uporabo novega, enotnega transportnega gojišča za dokazovanje povzročiteljic oslovskega kašlja, bakterij Bordetella pertussis in Bordetella parapertussis, ki omogoča tako molekularno dokazovanje (PCR), kot kultivacijo (osamitev povzorčitelja) iz istega vzorca.

Novo transportno gojišče (Copan ESwab®) sestavljata transportna posodica z 1 ml tekočega Amies transportnega gojišča in patentiran najlonski krtačni bris (slika 1). Po odvzemu kužnine je potrebno držalo brisa odlomiti in bris pustiti v gojišču (slika 2).

Transportni sistem ustreza zahtevam CLSI standarda M40-A2. Njegovo ustreznost za diagnostične metode (PCR in kultivacija), ki jih izvajamo v okviru diagnostike oslovskega kašlja, smo preverili in potrdili z obsežnim validacijskim postopkom.

Najprimernejši vzorec za mikrobiološko diagnostiko oslovskega kašlja je bris nosno-žrelnega prostora. Bris v transportnem gojišču naj bo v laboratorij poslan še isti dan. Do prihoda v laboratorij ga hranite na sobni temperaturi (≤ 2 uri) ali na 4˚C (≤ 24 ur). Če bo material v laboratorij poslan na delavnik (ponedeljek – petek, sprejem v laboratorij do 10.00 ure), bo izvid molekularne preiskave zaključen v istem dnevu.

Cene preiskav kljub novemu transportnemu gojišču ostajajo nespremenjene.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na naslednjih telefonskih številkah:
Telefon laboratorija: 01 543 74 35, 01 543 74 65, 01 543 74 29
Telefon vodje laboratorija: 01 543 74 60

Z lepimi pozdravi,
Laboratorij za sindromsko diagnostiko in molekularno bakteriologijo
Vodja: asist. Tina Triglav, dr. med.

Navodila v datoteki PDF