Iz oddaje Preverjeno: laboratorij CAR-T zdaj tudi v Sloveniji

V oddaji Preverjeno televizijske hiše POP-TV so pripravili reportažo o laboratoriju  za pripravo celic CAR-T, ki deluje v okviru Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo MF UL.

CAR-T (ang. Chimeric antigen receptor T-cells) so so bolnikove lastne imunske celice – limfociti T, ki jih za namen terapije odvzamemo iz bolnika in jih v inkubatorju gensko spremenimo na način, da dobijo nov receptor (»senzor«) za prepoznavanje tkiva, iz katerega je zrastel bolnikov tumor. Tako pripravljeni “umetni limfociti T” se v inkubatorju, ki ima vlogo nekakšne umetne bezgavke, se dodatno razmnožijo in nato injicirajo v bolnika z namenom, da celice CAR-T najdejo, napadejo in uničijo tumor.

Gensko spremenjene celice CAR-T torej nimajo vgrajenega senzorja za prepoznavanje mutiranih proteinov rakastih celic, ampak prepoznavajo tipične in dobro znane markerje posameznih vrst tkiva, iz katerega se je razvil rak. Ta terapija je pravzaprav celična kirurgija, ki iz organizma ciljano odstrani določeno vrsto tkivnih celic. Prednost takega pristopa je preizkušena učinkovitost in možnost vnaprejšnje priprave senzorskih molekul za posamezne vrste rakov. Slabost pa je v tem, da lahko na ta način zdravimo samo rake, ki zrastejo iz tkiv, ki niso nujna za preživetje. Lahko torej zdravimo limfome, ki zrastejo iz limfocitov B, ker slednji niso nujni za preživetje. Podobno »ne-nujna tkiva« so na primer trebušna slinavka, prostata, jajčniki, testisi, žleze dojk – rake in njihove zasevke iz teh tkiv bi bilo mogoče učinkovito zdraviti s celicami CAR-T.

Prispevek iz oddaje si lahko ogledate na tej povezavi.